Vind een groepsverblijf
Terug naar overzicht

Het jeugdverblijf als fantasiewereld

Wat is het verschil tussen een jeugdverblijf en een vakantiehuis? Een jeugdverblijf biedt groepen letterlijk en figuurlijk speelruimte, binnen en buiten. Binnen de afspraken met de uitbater kan je als groep je eigen sfeer creëren. Zo verandert het gebouw in een Griekse tempel, een blauwe planeet of circustent. Fantasie krijgt hier vrij spel. Daar maakt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk graag gebruik van … Kampas sprak met Sylvia Vandaele, verantwoordelijke vorming en begeleiding.

Wat typeert de VDS als jullie overnachten in een jeugdverblijf?

We zijn enorme fan van fantasie, maar ook van keuzevrijheid voor kinderen en jongeren. We doen niet altijd het geleide spel waarbij kinderen allemaal hetzelfde doen, maar er is heel veel vrijheid voor een kind in wat die doet en hoe die ermee omgaat. Bij animatorcursussen hebben we ontzettend veel materiaal mee omdat we de locatie graag omtoveren in een fantasiewereld. Dit is niet evident voor uitbaters, want het is mogelijk dat ze hun eigen locatie soms niet meer herkennen.

We zijn expert in het scannen van een ruimte en bepalen hoe we die optimaal gaan benutten. Zo hangen we de muren, vensters en plafond graag vol met doeken ter inkleding of met papieren waar werkvormen op staan. Tape, magnetische muren, een houten lat of metalen rail kunnen ons helpen. Dit bouwt zich op doorheen de cursus omdat we toewerken naar de laatste synthesedag waarop alles gebruikt wordt. Dingen kunnen ophangen en mogen verplaatsen is dus heel belangrijk voor ons.

Schrikken uitbaters dan zo hard van jullie inkleding?

Dat gebeurt als ze ons niet kennen. Uitbaters zien ons dingen doen met hun materiaal waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is, maar we zien dat als sterkte van onszelf: een schoenrek is geen schoenrek, een tafel is geen tafel. Alles kan je gebruiken en we doen dat op een verantwoorde manier. Als we vertrekken, moet het minstens even proper zijn dan als we toekomen. Het is niet de bedoeling dat tafels kapot gaan of muren beschadigd raken, al gebeurt het natuurlijk wel eens. We vinden de relatie met de locatie superbelangrijk, dus we bespreken dit steeds met een uitbater, maar het zou jammer zijn als dat ons zou afremmen in onze fantasie, dat is een essentieel deel van ons en speelpleinwerk.

Welke boodschap wil je nog graag meegeven?

Creativiteit kan maar ontstaan als je de kans krijgt om dingen uit te proberen en te falen. Niet alles is risicoloos, maar alles gebeurt wel in een verantwoorde context: een groep 16-jarigen is omringd door ervaren vrijwilligers die worden ondersteund door stafmedewerkers die op hun beurt werken in een organisatiecontext … het is een watervalsysteem. Jongeren moeten ruimte hebben om te experimenteren en zot te doen, om dingen te doen op cursus die ze thuis nooit zouden doen waardoor ze met een rugzak vol herinneringen naar huis gaan en zelfs niet aan andere mensen uitgelegd krijgen wat ze gedaan hebben. Je kan dit niet stroomlijnen, want creativiteit werkt niet op die manier.