Vind een groepsverblijf
Terug naar overzicht

Nieuwe parel in de Brusselse rand

Vilvoorde en jeugdtoerisme, het lijkt niet meteen een aantrekkelijke match, maar de stad heeft heel wat troeven. Zo sta je met je ene been in onze hoofdstad en met je andere been in de verrassend rustige omgeving van de Groene Gordel. Als uitvalsbasis is het splinternieuwe lokaal van Scouts en Gidsen Vilvoorde alvast een aanrader, bovendien op wandelafstand van het station. In de weekends kunnen er groepen tot 90 personen verblijven, in de zomer ligt de grens op 45 personen.

Centrum voor Jeugdtoerisme vzw, ondersteuningsstructuur voor jeugdverblijven en kampeerterreinen, zet vier keer per jaar een domein in de kijker in het uitbaterstijdschrift. Dat verhaal brengen we ook hier.

Hoe het begon

“Tot en met 2016 konden we met onze scouts activiteiten organiseren in de oude schoolgebouwen gelegen aan de Verbindingsstraat. Daarna was het einde verhaal. Het huurcontract dat we hadden met de stad, werd niet meer verlengd”, start verhuurverantwoordelijke Ellen Janssens haar verhaal. “Wanneer je zo’n nieuws krijgt, rest enkel nog de vraag: wat nu?”

“Het antwoord was de oprichting van een vzw”, gaat Koen Somers, voorzitter van de vzw, verder. “Zo konden wij zoeken naar een nieuwe stek en werd de groep ontlast. Het was een tijd van dromen en rekenen. En bij dat rekenen bleek al snel dat nieuwbouw onmogelijk was.”

“In de zoektocht naar nieuwe pistes kwamen we uiteindelijk op de huidige locatie terecht. Een stuk grond met een vervallen gebouw waarmee de gemeente geen raad wist”, vertelt Ellen.

Vilvoorde: the place to be!

“Vilvoorde is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en is het ideale vertrekpunt voor uitstappen naar Brussel, Mechelen en Antwerpen. Maar ook in de nabije omgeving valt er veel te beleven. Naast ons lokaal ligt de sporthal en enkele straten verder heb je een prachtig en kindvriendelijk park. Google je Stroomloop, dan zal je nog grotere ogen trekken. Niet alleen omdat dit één van onze evenementen is, maar vooral omdat je hier zomaar 21 kilometer kan lopen op grotendeels onverharde wegen”, vertelt Ellen enthousiast. Weten de groepen dat? “Geen idee, maar we schrikken er zelf van hoeveel aanvragen voor meerdaagse verblijven we krijgen. Elk weekend zit vol behalve in de maanden december en januari. In de zomer zit juli vol, enkel in augustus hebben we nog wat plek over”, weet Ellen.

“Groepen hebben voorrang, maar we stellen onze gebouwen ook open voor andere activiteiten. In augustus ontvangen we bijvoorbeeld de zomerscholen, ook al ligt hier vlakbij een school”, vult Koen aan. En in de midweek? “Dan komen er wel eens scholen die meerdaagse activiteiten boeken in Brussel, maar voor de overnachtingen de stad te duur vinden. Ook stellen we onze lokalen open voor vergaderingen van bijvoorbeeld Okra en bedrijven, studenten in de examenperiodes en infoavonden van de gemeente. Zo komt onze investering niet enkel ten goede aan onze scouts, maar ook aan iedereen in de buurt. Enkel aanvragen voor privéfeesten remmen we af”, vertelt Ellen.

Burenrelaties

“De tuintafel van de buren en onze vuurkring liggen op 10 meter van elkaar. Het is dus logisch dat er goede afspraken moeten gemaakt worden”, is Ellen duidelijk. “Om 22 uur moet het bijvoorbeeld stil zijn.”

“We investeren in onze burenrelaties veel tijd”, vult Koen aan. “Ik ga regelmatig in gesprek en vertel dan graag over het verleden en het heden. In het oude gebouw kwamen hier sujetten waar niemand vat op had. Vandaag komen er kinderen en jongeren binnen georganiseerd jeugdwerk. Wat verkies je dan als buur? Kinderen en jongeren, maar dan liefst met zo weinig mogelijk overlast. Daarom heeft bijna elke buur mijn telefoonnummer. Als ze een klacht hebben, mogen ze bellen. Ik probeer dit dan zo snel mogelijk te behandelen.”

Dromen

Wat zijn de toekomstdromen? “Hangt ervan af wie je bevraagt. Zelf zie ik de scoutsgroep liefst het lokaal wat meer inkleden en hoop ik dat we op termijn ook het braakliggend terrein naast het lokaal in erfpacht krijgen. Het zou echt zonde zijn om dit te laten verkavelen.”

Ontdek deze accommodatie op Kampas