Spetter, pieter pater, lekker in het water
Onze planeet bestaat uit 70 % water, maar slechts een fractie van dit water is leiding- of drinkwater. Schaarste loert om de hoek. Daarom moeten we met ons drinkwater behoedzaam omspringen.
Uitbaters nemen verschillende waterbesparende maatregelen, maar zonder hulp van de verblijvende groep zijn die inspanningen een druppel op een hete plaat. Om de watervoetafdruk te verminderen moet iedereen mee in bad. Wat kan je als groep doen?
Waterlekken melden
Waterverlies door een lek is zonde. Hoe sneller zo’n lek gedetecteerd wordt, hoe beter.
TO DO: Lekt  een kraan of blijft het toilet spoelen, onderneem dan onmiddellijk actie. Contacteer de uitbater en sluit eventueel het kraantje af.
Maximale recuperatie van regenwater
Drinkwater dient voor drinken (duh!), voedsel bereiden, afwassen en handelingen die te maken hebben met persoonlijke hygiëne zoals douchen en tanden poetsen. Voor alle andere toepassingen wordt best regenwater gebruikt. Dat regenwater wordt dus best maximaal gerecupereerd.
TO DO: Verzeker als groep een vlotte doorstroom van regenwater naar de regenwaterput en meld potentiële verstoppingen (bv. door ballen of bladeren in de regengoot) aan de uitbater.
Waterverspilling voorkomen
Veel jeugdverblijven hebben waterzuinige toestellen, spaardouchekoppen, spaartoetsen op de toiletspoeling, een bruismondstuk op waterkraantjes … Dit zijn allemaal efficiënte waterbesparende maatregelen maar zonder aangepast gedrag is de winst helaas beperkt.
TO DO: Motiveer iedereen in de groep om waterverspilling te voorkomen
Vraag koks om waterzuinige toestellen maximaal te benutten en informeer ze over de website www.watercalculator.org die een overzicht geeft van het waterverbruik per voedingsproduct.
Bedenk een creatieve manier om het waterverbruik bij waterspelletjes te minderen. Ideetjes vind je hier: https://waterchallenge.be/direct-persoonlijk-waterverbruik/waterpret-met-weinig-water/
Zoek alternatieven voor het eigen zwembad op bv. www.vlaamsewaterweg.be/zwemmen.
TO DO: Werk één of meerdere waterchallenges uit.
Registreer dagelijks op hetzelfde tijdstip het waterverbruik en probeer collectief het verbruik steeds te minderen. Geef tips aan kinderen en jongeren hoe ze de opdracht tot een goed einde kunnen brengen (zoals het correct gebruik van de spaartoets …) en deel de prestaties via jullie sociale media.
Geef kinderen en jongeren slechts twee liedjes per douchebeurt. De douchebeurt stopt dan samen met de muziek.