Vind een groepsverblijf
Terug naar overzicht

Spetter, pieter pater, lekker in het water

Onze planeet bestaat uit 70 % water, maar slechts een fractie van dit water is leiding- of drinkwater. Schaarste loert om de hoek. Daarom moeten we met ons drinkwater behoedzaam omspringen.

Uitbaters nemen verschillende waterbesparende maatregelen, maar zonder hulp van de verblijvende groep zijn die inspanningen een druppel op een hete plaat. Om de watervoetafdruk te verminderen moet iedereen mee in bad. Wat kan je als groep doen?

Waterlekken melden

Waterverlies door een lek is zonde. Hoe sneller zo’n lek gedetecteerd wordt, hoe beter.

TO DO: Lekt  een kraan of blijft het toilet spoelen, onderneem dan onmiddellijk actie. Contacteer de uitbater en sluit eventueel het kraantje af.

Maximale recuperatie van regenwater

Drinkwater dient voor drinken (duh!), voedsel bereiden, afwassen en handelingen die te maken hebben met persoonlijke hygiëne zoals douchen en tanden poetsen. Voor alle andere toepassingen wordt best regenwater gebruikt. Dat regenwater wordt dus best maximaal gerecupereerd.

TO DO: Verzeker als groep een vlotte doorstroom van regenwater naar de regenwaterput en meld potentiële verstoppingen (bv. door ballen of bladeren in de regengoot) aan de uitbater.

Waterverspilling voorkomen

Veel jeugdverblijven hebben waterzuinige toestellen, spaardouchekoppen, spaartoetsen op de toiletspoeling, een bruismondstuk op waterkraantjes … Dit zijn allemaal efficiënte waterbesparende maatregelen maar zonder aangepast gedrag is de winst helaas beperkt.

TO DO: Motiveer iedereen in de groep om waterverspilling te voorkomen

TO DO: Werk één of meerdere waterchallenges uit.
  • Registreer dagelijks op hetzelfde tijdstip het waterverbruik en probeer collectief het verbruik steeds te minderen. Geef tips aan kinderen en jongeren hoe ze de opdracht tot een goed einde kunnen brengen (zoals het correct gebruik van de spaartoets …) en deel de prestaties via jullie sociale media.

  • Geef kinderen en jongeren slechts twee liedjes per douchebeurt. De douchebeurt stopt dan samen met de muziek.